Tudnivalók a gyepszellőztetésről




A pázsitfüvek megfelelő fejlődéséhez ideális körülményeket kell teremteni a talajban. A víznek, tápanyagoknak és a levegőnek fontos szerepe van ebben. A fűszálak között az év során egy un. filcréteg alakul ki. A filcréteget az elhalt növényi részek adják, a fűnyesedék és a moha. A filcréteget kell megszüntetni és ennek módja a gyepszellőztetés. Ez a réteg meggátolja, hogy kellő mennyiségű víz és tápanyag jusson a talajba. A kórokozók is nagyszerűen érzik magukat ebben a közegben, így nemcsak alultáplált lesz a gyep, de még a kórokozóknak sem fog tudni ellenállni.

 

A másik komoly problémát a talaj tömörödöttsége okozza. A gyökereknél fellépő levegőhiánytól és a talaj kötöttsége egymást erősítve rontja a talaj állapotát és ezzel együtt a gyep állapotát is.

A késes gyepszellőztetők eltávolítják a filcréteget, mélyen a földbe vágva levegőt juttatnak a talajba a gyökerekhez. Ezzel együtt megszabadítják a gyökereket az elhalt gyökérrészektől.
Gyepszellőztetni általában tavasszal, a tél elmúltával és a fű növekedésének megindulásával célszerű. Ilyenkor sokkal gyorsabban regenerálódik a gyep. A nyári meleg elmúlásával szeptemberben kerüljön sor az újabb szellőztetésre.

A műveletet akkor végezzük, ha a talaj közepesen száraz, és lehetőleg fűnyírás után legyünk már. Így az egészséges fűszálakban kevesebb kár esik.

Ne ijedjünk meg azonban, ha közvetlenül a gyepszellőztetés után a látvány elkeserítő. Az eredményes gyepszellőztetéskor feltépjük az elhalt részeket és a mohát, így a gyep ritkásabbnak, ziláltabbnak tűnik. A földes anyag, mely a gyepről lekerül igen jól komposztálható.

 


Vissza a blogba
9444 Fertőszentmiklós,
Petőházi út 50.
+36 30 965 9009
berbe.vetel@gmail.com